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Questions & Answers —  
Copyright Column

Column Editor:  Laura N. Gasaway  (Associate Dean for Academic Affairs, University of North Carolina-Chapel Hill School 
of Law, Chapel Hill, NC 27599;  Phone: 919-962-2295;  Fax: 919-962-1193)  <laura_gasaway@unc.edu>   
www.unc.edu/~unclng/gasaway.htm

QUESTION:  A corporate library is devel-
oping a Web-based repository for its depart-
mental documents and supporting literature. 
This may include current articles stored as 
PDF files, available to a limited audience 
with access controlled by passwords.  Are 
there copyright concerns in this situation?  
If the company needs permission from the 
copyright holder, is there a particular process 
that should be used? 

ANSWER:  Whether permission is required 
from rights holders depends on the articles 
themselves, whether they are copyrighted, if 
they are from journals licensed to the company, 
etc.  If the departments are duplicating licensed 
articles to put into this system, the license 
agreement may well permit the duplication, 
but the license agreement will control.  It the 
documents are covered by the company CCC 
license, then the CCC license determines 
whether permission is needed.  For articles 
from unlicensed journals and not covered by 
the CCC license, permission is needed.  The 
limited access and controls really do not matter 
much unless the company has a license 
from the publisher.  The only 
way to get permission is to 
contact the copyright owner, 
typically the publisher.

QUESTION:  If a library has old public 
domain documents (published in the United 
States before 1923) is a new copyright created 
by microfilming or turning the documents into 
an electronic medium? 

ANSWER:  No.  Several years ago it was 
presumed that the image, i.e., the microfilm 
produced a new edition that was separately 
copyrightable.  Today, it is pretty clear that only 
new material added is copyrightable since the 
underlying work is unchanged.  Courts have 
now made it clear that a reproduction such as 
a microfilm is a simple reproduction.  So, the 
microfilm or electronic copy of public domain 
work does not create a new copyright.  If the 
microfilm version has additional material 
added such as editorial comments, indexes, 
annotations, etc., then the new material is eli-
gible for copyright protection provided the new 
material is original and satisfies the originality 
requirement.

QUESTION:  May a library make a copy 
of an item it owns that is in an obsolete me-
dium (for example converting VHS tapes to 

DVD)?  If so, may the reproduced copies 
be used outside of the 
library?

ANSWER:  Section 
108(c) of the Copyright 

Act permits libraries to replace copies of copy-
righted media in two instances:  (1) to replace 
a lost, damaged, stolen or deteriorating item 
and (2) to replace an obsolete work.  In order to 
reproduce the work, the library must first try to 
find an unused copy at a fair price.  If one is not 
available, then the work may be reproduced.  
For obsolete media there is a statutory defini-
tion of the term “obsolete.” Section 108(c) 
defines obsolete as meaning that the equipment 
necessary to render the work perceptible is no 
longer manufactured or is not available in the 
commercial marketplace.  One does not have to 
purchase used equipment, however.  So, VHS 
is not an obsolete format since VHS equipment 
is still available for purchase.

Section 108(c) was amended in 1998 to 
allow libraries to make digital copies of ana-
log works under the circumstances described 
above.  These digital copies cannot be used 
outside the library, however.  It is highly likely 
that Congress meant networked digital copies 
and not tangible digital copies such as DVDs.  
Thus, libraries do not make online replacement 
copies available outside the premises, but in 
replacing a damaged DVD, when the original 
could be loaned outside the library, it makes 
little sense to restrict to the library’s premises 
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